Ucuz Gezi Rehberi

Masal Şehir Prag
21 Mayıs 2016
Pegasusta Kampanya
13 Ocak 2017

Bu yazımda yurtdışına ucuz gezi nasıl yapılır,kısıtlı imkanlarla daha fazla ülke ve kültürleri tanıma- görme imkanı,yada hiç yurtdışına çıkmamış kişilere yön verecek faydalı bilgilere yer vereceğim…Bir çoğumuzun hayali dünyayı gezmek,evet ama imkanlar kısıtlı.Sizde bir başlangıç yapın ve yavaş ,yavaş ekonomik,vizesiz,ucuz ülkelere uygun uçak biletlerini alarak startı verin…

Ucuz Ülkelere Gidin

Tabiki herkez en güzel yerlere gitmeyi,lüx ve parada sınır olmayan tatil,gezi hayali kurar ve imkanları olmadığı için bu hayali suya düşer… Öncelikle gitmek itediğimiz ülkenin, şehrin nasıl bir yer,pahalı yada ucuz olduğunu; genel fiyatlarını merak eder ve ülkemizdeki fiyatlarla kıyaslama yapmak isteriz. Fakat bunu nasıl yapacağımızı pek bilmeyiz.İşte size yaşadığınız şehir ile dünyanın herhangi bir yerindeki şehirde bulunan genel fiyatları kıyaslama yapabileceğiniz bir site.

www.numbeo.com

 

Ana sayfada’ki “Cost of Living” sekmesine mause ile geldiğinizde açılan menüde “Cost of Living Comparison”a tıklayın.Açılan sayfada buluna üst kutuya yaşadığınız şehri,alt kutuya ise gitmeyi düşündüğünüz ülkenin şehrini yazınız ,Currency kısmınıda TRY olarak seçiniz ve Compare sekmesine tıklayınız.Size iki ülkedeki genel fiyatların listesini kıyaslamalı olarak verecektir.

Örneğin ben Stockholm ile İstanbul arasında genel bir kıyaslama filtrelemesi yaptım.İstediğin herhangi 2 şehri seçebilirsin…

Burada kıyaslama olarak sadece gıda ürünleri değil,taxi,internet,elektrik, araç fiyatları,kira,giysi otel vb.bir çok alanda kıyaslama yapabiliyosun. Dilerseniz 2 şehir arasındaki karbonmonoksit oranları,trafik yoğunluğu yada eğitim seviyeleri gibi birçok bilgiye ulaşabiliyorsun. Bulunduğunuz sayfadan Swich to filtresinden görüntülemek istediğiniz sekmeyi (trafik-sağlık-kalite-yaşam) seçiyorsunuz ve size gerekli kıyaslamayı veriyor.

Harika bir site fakat İngilizce. Dilerseniz translate yapıp Türkçe olarakta kullanabilirsiniz.Sitenin çıkarmış olduğu fiyat ve oranlar tahmini birçok noktadan ortalama fiyat olarak alınmış ve kuruşu kuruşuna tutmayabilir,fakat en azından size bir fikir edinebilir ve acaba ne kadardır ?Sorusuna cevap olur.

Hangi Ülkeler Güvenli ve Ucuzdur?

Yurt dışına hiç gitmemiş ve(ya) ucuza nereye gitsem acaba diye düşünenlere ilk tavsiyem balkanlar.Balkanları karış, karış gezdim ve gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.Güvenli ve ekonomiktir.Özellikle Makedonya-Kosova-Arnavutluk-Karadağ -Bosna Hersek-Sırbistan ve Hırvatistan. Buralarda yemek ve dil sıkıntsı’da pek çekmezsiniz.Mutlaka Türkçe konuşan birileri karşınıza çıkacaktır.Dilerseniz Daha farlı bir Rota’da bulunan Azerbaycan-Gürcistan tarafınada ekonomik olarak gidebilirsiniz.Bu belirtmiş olduğum yerler hem vizesiz hemde yılın tüm zamanlarında uygun uçak biletinin bulunduğu yerlerdir.

Nereye gideceğimize karar verdikten sonra ucuz uçak biletini alma zamanı…

Ucuz Uçak Bileti

1-Tavsiyem uçak biletini çok önceden  çeşitli kıyaslama sitelerinden araştırmak.Örneğin skyscanner-eko bilet tarzı sitelerde.

2-Tarih olarak esnek seçim yapın. Bakmış olduğunuz tarihin 1 gün öncesinde bilet fiyatı yarı yarıya olabilir.Bu sebepten dolayı biletinizi alırken esnek tarihi seçin ve tarihe göre en ucuz bileti görüntüleyip seçin.

3-Farklı hava yollarının çeşitli kampanyalarını takip edin.Mesela Pegasus bazı dönemlerde extra %30 indirim yapıyor.Bilet alımı yaparken ödeme kısmında fiyat %30 düşüyor. Bazende 2.bilete %50 indirim uyguluyor.

4.Hava yolu şirketlerinin yeni destinasyonlarını takip edin.X bir hava yolu şirketinin 500 TL’ye uçuğu bir yere Y hava yolu yeni uçuş başlattığı için 100 TL’ye uçabiliyor.

5-Uçakta masraf yapmayın.Genelde ucuz uçuş yapan şirketler yemek ikramı yapmaz ve uçakta yemek,hava yolu şirketinin özel ürünlerini satmaya çalışır.Biletinizi alırken yemek istemiyorum seçin.Kısa mesafe uçuyorsanız yanınızda getireceğiniz aperatiflerle idare edebilirsiniz.

6-Uzun uçuşlarda direk yerine aktarmalı uçuşların fiyatlarına göz atın.Biraz zahmetli olacaktır fakat, kayda değer bir fiyat farkı olabilir.

7-Hava yolu şirketinin o uçuş için vermiş olduğu bagaj hakkını dikkate alın ve ağırlık sınırının aşmamasına dikkat edin.İstenilen ağırlığın dışındaki fazla ağırlık size extra fiyat çıkması demektir

Bedava ve Ucuz Konaklama

Yurt dışı gezilerinde uçak biletinden sonra en fazla masraf yapılan konaklamadır.

1-Konaklama için birkaç alternatif bulunmaktadır. Bunlar için;sosyal ağlar mevcut ve gezginlerin birbirinin evinde ücretsiz olarak konakladığı, buluşma noktaları.Bunlara örnek;

www.thehospitalityclub.org

www.place2stay.com.my

www.couchsurfing.com

www.say4free.com

www.globalfreeloaders.com

 

Bunlardan ilk 2 tanesi çok popüler. Çoğu gezgin buralardan arkadaş edinip karşılıklı bedava konaklama imkanı sağlıyor.

2-Hostellerde çalışın.Dünyanın birçok noktasında bulunan hostel-hotel tarzı yerlerde çalışma,temizlik ve garsonluk  karşılığı bedava yatak verirler.Birkaç saat çalışma ile bedava konaklama imkanı bulabilirsiniz

3-Booking.com tarzı sitelerden araştırma yapıp beğendiğiniz otel yada hostelin kendi sitesine girip buradan fiyat kıyaslaması yapınız.Birçok otel arama sitesi mevcut ve bazen aynı otel için farklı fiyatlar olabiliyor.

Bunlar:

www.booking.com

www.expedia.com

www.hostelworld.com

www.trivago.com.tr

Hosteller genelde ortak kullanım alanlı olduğu için fiyatlar çok ucuz olmaktadır. Hostellerde konaklamanın bir avantajı da farklı ülkelerden gelmiş sizin gibi gezginler ile tanışma kaynaşma fırsatı.

4-Hotel yada hostel hesaplı gelmedi yada rahat edemiyorum derseniz alternatif olarak kiralık ev,yada oda araştırması yapınız.

www.airbn.com

Burası evini yada evinin bir bölümünü kiralayan kişilerin bulunduğu adres. Biz bu şekilde çok uygun fiyata Budva’da oda kiraladık.Fakat pek tavsiye etmiyorum.Başkaları ile aynı evde vakit geçirmek biraz sıkıntılı. Bana biraz ters geldi..

Fakat kalabalık bir grup olarak gezi yapıyorsanız daireyi kiralamak mantıklı olabilir.

Ucuz Yeme-İçme

1-Gittiğiniz yerlerde  bulunan ana caddeler, yada turistik yerlerde değilde daha çok arka sokaklarda bulunan restaurant’larda yemek yemeği tercih edin.

2-Gireceğiniz yerin yemek fiyatlarının bulunduğu bir listenin olup olmadığına dikkat edin.

3-Fiyat listesi olmayan yerlerden kaçının yada önce fiyatını sorun.

4-Her restaurant’ta yemeğin yanına salata,içecek vb.getirilme teklifi yapılır,kimi yerlerde içecek yemeğinizden pahalı olabilir dikkat edin. 5-Konakladığınız yer apart ise kendi yemeğinizi daha ekonomik olarak hazırlayabilirsiniz.

6-Avrupa genelinde birkaç nokta hariç,yemek biraz sıkıntılı,hem pahalı hemde damak tadımıza pek uymuyor. Bu sebepten dolayı yanınıza konserve tarzı yiyecekler alıp geçiştirebilirsiniz. Tavsiye ederim.Millet eyfelin altında şampanya içerken biz Bim’den aldığımız pilaki ve Dardanel tonu yiyorduk …Çok keyifli…

Yurt Dışında Ulaşım

Mümkün olduğunca taxi’ye binmeyin diyeceğim fakat kimi ülkelerde taxsi ile ulaşım çok daha kolay ve ucuz.Örnek olarak Üsküp –Ohrid arası geze-geze yaklaşık 200 km ve taxi 50€ fakat otobüs ile 1 kişi 11€,yani 4 kişi iseniz(3 bile olur) gönül rahatlığı ile taksiye bininiz.Fakat genel olarak toplu taşıma araçlarınızı kullanmanızı tavsiye ederim. Hatta gideceğiniz yer fazla uzak değil ise yürüyün. Bu size farklı yerlere sokulmanızı,görmenizi sağlayacaktır.

Araba kiralamayı önermiyorum,daha pahalıya gelmekte ve sıkıntılı olabiliyor.Ucuz gezi için sizinle aynı yere gidecek ve arabası olan kişilere katılıp yakıt parasını paylaşabilirsiniz. Ya da cesaretiniz varsa otostop çekebilirsiniz.Bu konu için açılmış siteler var.Bunlardan bazıları;

www.erideshare.com –   Otomobil Paylaşım

www.compartir.com   –   Otomobil Paylaşım

www.hitchhikers.org  –   Otostop için

Ucuz Gezi İçin Gönüllülük

Zamanı olan,ucuza gezmeyi ve aynı zamanda yardım etmeyi sevenler için gönüllü kuruluşlar bulunmaktadır.Bu kuruluşlar sayesinde hem gezip hemde çalışabilirsiniz….

www.podvolunteer.org – Gezginlere dünya çapında gönüllü işler bulan kuruluş.

www.voluntourism.org –  Eğitim ağırlıklı gönüllülük esasına dayalı kuruluş

www.transitionsabroad.com -Çok sayıda ülkede gönüllü çalışma olanakları saylayan kurum

www.compathos.com –Uluslararası projelere destek ve film,öykü ve halk medyası alanlarında gönüllü seyahatin kapısı…

Yerel Paralar  ve Harcamalar

Gittiğiniz ülkenin havaalanından sadece konaklayacağınız yere gidebilecek veya biraz üstü bir parayı change yapın.Hava alanlarında döviz bozdurma şehir merkezlerine göre daha pahalı ve zarar edebilirsiniz.

Para bozdururken;hemen parayı uzatıp bozdurmayın.Önce ne kadar bozduracağınızı ve karşılığı ne tutacağını hesaplayın,yani vereceğiniz para karşılığında alacağınız yerel para miktarını bilin.Kafanız karışabilir, yanlış para alabilirsiniz.Sonra anlat derdini anlatabilirsen

Alış-Veriş

1-Öncelikle alacağınız ürünün ihtiyacınız olup olmadığına karar verin.

2- Aynı ürünün farklı bir mağazada fiyatını sorun.

3- Alacağınız ürünün fiyatını yerel para birimini olan para ile Türk lirası karşılığına bakın ve fiyat edermi diye karşılaştırın.

4-Kesinlikle pazarlık yapın (Çarşı ve benzeri yerlerde)

5-Kredi kartı ile yaptığınız ödemelerde slipi mutlaka kontrol edin.

6-Kart ile yapılan alış verişte kartı post makinasın dan gözünüzün önünde çekilmesine dikkat edin

7-Elektronik ve Alkol-Sigara  ürün alımlarında ülke gümrük-havaalanı politikalarına dikkat edin.

8-Her Dutf Free ve burada satılan ürünlerin ucuz olduğunu  düşünmeyin.

9-Gittiğiniz ülkeyi hatırlatan bir hatıra objesi-ürünü mutlaka alın.

10-Taxi Free‘si olan mağaza ve yerlerden alış veriş yapmak,aldığınız ürünün vergi bedelini geri almak anlamında olduğunu unutmayız.

 

Bu yazımda sizlere ekonomik gezi adına faydalı olabileceğini düşündüğüm bazı bilgileri verdim. Umarım bu bilgiler yapacağınız gezi için rehber olur.

Konu hakkında bana farklı sorular için yorum yazabilir yada mail ile ulaşabilirsiniz.Mümkün oldukça yardımcı olmaya çalışırım.Yolunuz açık olsun…

(Visited 428 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tuş yasaklandı !