Vize Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnterrail İle 30 Ülke
15 Ocak 2017
Pegasusta %50 İndirim
20 Ocak 2017

Vize Ne Demektir Ne İşe Yarar?

Vize,bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gerekli izindir. Vize pasaporta,onu kullanarak ülkeye girilebilmesi için yapılan onay etiketidir.Belgeyi geçerli sayma ve giriş çıkışta sorun olmadığını belirten mühür yada puldur.Sınır kapılarında alınan vize’ye bandrol vize denir. Pasaport’u veren devleti tanıma anlamı da taşır.Yabancıların Ülkeye girişinde pasaport dışında giriş vizesi de olması gereklidir.

Vize Nereden Alınır ?

Vize seyahat edilecek ülkenin konsolosluk’larından direk yada aracı kurum vasıtası ile yaklaşık 60€ schengen ve 25€ hizmet bedeli ödenerek alınır.Gidilecek ülkeye göre değişmektedir.

Vize Çeşitleri

Vize’ler 3 çeşit’tir.Sizin vize başvuru formundaki hangi türü istediğinize göre verilmektedir.Tabiki konsolosluk tarafından uygun görülmesi halinde. Bu vize türleri şunlardır…

Tek Giriş:Seyahat etmiş olduğunuz ülkeye verilen vize izin aralığında tek giriş yapılabilen,fakat diğer Schengen ülkelerine’de Türkiye’ye dönmeden giriş yapabileceğiniz vizedir.

Multi Giriş:Seyahat etmiş olduğunuz ülkeye verilen vize izin aralığında tekrar vize almadan istediğiniz kadar giriş-çıkış hakkınızın olduğu vizedir.

Tansit Geçiş:Başka ülkelere gidebilmek için Tükiye’den geçmek zorunda olan yolcular için geçerli vizedir.Tek transit ve çift transit olarak verilmektedir.(Gidiş-Geliş)

Avrupa Seyahatleri için Schengen Vizesi

Schengen;

Lüksemburg,Fransa ve Almanya’nın sınırlarının kesiştiği yer olan Lüksemburg’un Schengen adlı kasabasıdır.1990 yılında 5 ülkenin burada kendi aralarında yapmış olduğu anlaşma ile ilgili ülkelerde Schengen vize ile geçiş uygulaması başlamıştır.Zamanla bu uygulamaya farklı ülkelerde katılmış olup,Monaco-İzlanda-Norveç ve İsviçre avrupa biliğine dahil olmayıp,schengen kapsamına alınmıştır…

Schengen Kapsamındaki Ülkeler

Almanya -Avusturya-Belçika-Çek Cumhuriyeti-Danimarka-Estonya-Finlandiya-Fransa-Hollanda-Hrvaistan-İspanya-İsveç-İtalya-İzlanda-Letonya-Litvanya -Liechtenstein-Lüksemburg-Macaristan-Malta-Norveç-Polonya Portekiz-Slovakya-Slovenya-Yunanistan

Schengen Vizesi Geçerliliği

Vizenizin geçerli olduğu tarih aralığıdır.(verilen izin).Genellikle 30 gün-3ay-6ay ve 1sene geçerli shengen vizesi verilmektedir.İlk vize alımınızda ise genelde en fazla 30 gün geçerli bir vize verilmekte.Fakat daha sonraki başvurularınızda önceki seyahatinizle ilgili siciliniz temiz,sgk primleriniz düzenli ödenmiş ve banka hesaplarınızın hareketli olması ile daha fazla gün geçerli vize verilebilmektedir.Birkaç defa vize almış iseniz durum farklı olabiliyor ve uzun süreli vize alabiliyorsunuz. Mesela enson aldığım schengen vizem 3 yıllık.

Schengen Vizesi Başvurusu Yapmak

Avrupa ülkelerine çıkışınız için, Schengen Vizesi en çok kalınacak ülkeden alınmalıdır.Fakat zorunlu değil.Farklı schengen ülkesi konsoloslğundan’da vize başvurusu yapılabilir,ancak bir takım ek sorulara tabi olabilirsiniz.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Schengen vizesi alırken gerekli evraklar seyahat amacınıza ve çalışma durumunuza bağlı olarak değişmektedir.

İŞVERENLER

  • İlgili makama vize talebi dilekçesi (orijinal,antetli kağıda)
  • Ticaret veya sanayi odasından  faaliyet belgesi(son 3 aylık)
  • Vergi levhası fotokopisi 2016 işlenmiş olmalı
  • İmza sirküleri fotokopisi
  • Sicil gazetesi fotokopisi
  • Maddi durumu gösteren belgeler(banka hesapları, tapu,kira kontratları,kredi kartları fotokopileri)
  • 2 adet resim(son 3 ayda çekilmiş olacak ve mutlaka arka fonu beyaz olacak)
  • Evli çiftler için evlilik cüzdanı fotokopisi(eşlerden birinin seyahat etmemesi durumunda dahi verilmelidir)
  • Fuara katılım belgesi(fuar için gidiliyorsa)
  • Otel rezervasyonu
  • Uçak rezervasyonu
  • Vize sürenizi kapsayan 30.000 Euro Teminatlı Özel Seyahat Sağlık Sigortası.

ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR

  • İlgili makama vize talebi dilekçesi
  • İş yerinizden çalıştığınızı belgeleyen yazı(orjinal,antetli kağıda)
  • İmza sirküleri fotokopisi
  • Sicil gazetesi fotokopisi
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Ticaret veya sanayi odasından faaliyet belgesi
  • Sigortalı işe giriş bildirgesi fotokopisi
  • 4 aylık Sgk pirim ödentisi
  • Maaş bordrosu ( son 3 aylık )
  • Maddi durumu gösteren belgeler(banka hesapları, tapu,kira kontratları,kredi kartları fotokopileri)
  • 2 adet resim(son 3 ayda çekilmiş olacak ve mutlaka arka fonu beyaz olacak)
  • Otel rezervasyonu
  • Uçak rezervasyonu
  • Vize sürenizi kapsayan  30.000 Euro Teminatlı Özel Seyahat Sağlık Sigortası.

EMEKLİLER

  • İlgili makama vize talebi dilekçesi
  • Emeklilik kimlik cüzdanı fotokopisi
  • Emeklilik maaşının  alındığı banka hesap cüzdanının fotokopisi
  • Maddi durumu gösteren belgeler (banka hesapları,tapu,kira kontratları,kredi kartları fotokopileri)
  • 2 adet resim(son 3 ayda çekilmiş olacak ve mutlaka arka fonu beyaz olacak)
  • Evli çiftler için evlilik cüzdanı fotokopisi(eşlerden birinin seyahat etmemesi durumunda dahi verilmelidir)
  • Otel rezervasyonu
  • Uçak rezervasyonu
  • Vize sürenizi kapsayan  30.000 Euro Teminatlı Özel Seyahat Sağlık Sigortası.

ÖĞRENCİLER

  • Öğrenci belgesi
  • Öğrenci ailesinin iş durumunu ve gelirini gösteren belge
  • Öğrenci ailesinden muvafakatname(Eğer ailesinden bağımsız tura katılıyorsa ve 18 yaşından küçükse)
  • 2 adet resim(son 3 ayda çekilmiş olacak ve mutlaka arka fonu beyaz olacak)
  • Otel rezervasyonu
  • Uçak rezervasyonu
  • Vize sürenizi kapsayan  30.000 Euro Teminatlı Özel Seyahat Sağlık Sigortası.

MEMURLAR

  • İlgili makama vize talebi dilekçesi
  • Çalıştığınızı belgeleyen yazı
  • Seyahatiniz için izin belgesi
  • Maaş bordrosu ( son 3 aylık )
  • Maddi durumu gösteren belgeler(banka hesapları, tapu,kira kontratları,kredi kartları fotokopileri)
  • 2 adet resim(son 3 ayda çekilmiş olacak ve mutlaka arka fonu beyaz olacak)
  • Otel rezervasyonu
  • Uçak rezervasyonu
  • Vize sürenizi kapsayan  30.000 Euro Teminatlı Özel Seyahat Sağlık Sigortası.

NOT:Bir ülkenin Türkiye’de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise,vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekir.Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden öğrenmenizde yarar vardır.

Vize Başvurusu Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar

Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz.Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır.

Konsoloslukta mülakat olacaksanız, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir.Çekingen ve tutarsız konuşmayınız.(Son dönemlerde mülakata çağrılmamakta, tüm işlemleri aracı kurum yapmakta. Ancak konsolosluk gerek görürse görüşmeye davet edebilir)

Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır. Pasaportun yıpranmamış olması gerekir.Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır.

Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız.Tahrip edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.Bunun için aracı kurumdan destek alabilirsiniz.

Başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz.Vize ücreti geri iade edilmemekte.

Mülakat sırasında,yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır.

Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir. Maaş bodrusu-hesap cüzdanı-gelir belgesi vs.

Mülakatın amacı;seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.

İşsiz iseniz,veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz,potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden,vize alma şansınız oldukça düşüktür.

Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar.Tüm belgelerinizin tam olduğundan emin olup başvurunuzu yapınız.

Not:Seyahate çıkmadan önce, gideceğiniz ülkenin vize politikaları ile ilgili güncel bilgiyi resmi makamlardan teyit etmeniz önerilir.

 

(Visited 295 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tuş yasaklandı !