Gaziantep’te Gezilecek Yerler

İyi İnsanlar Şehri Üsküp
1 Mayıs 2013
Saklı Kent Halfeti
23 Nisan 2014

Bu rotamız’da Gaziantep – Halfeti ve Urfa’yı gezmek,tanımak için ailece düştük yollara…İlk önce Gaziantep hakkında bilgi vericem.

GAZİANTEP

Uçak biletimizi 150 tl civarı flypgs’den Gaziantep’e aldık.Uçuşumuz yaklaşık 1,5 saat ve hayatımda ilk kez uçaktan korktum.Sert iniş tamam neyse de o nasıl bir kalkışsa,uçak yalpalaya yalpalaya zor kalktı,rotaya girerken ani manevra falan.Tamam hapı yuttuk buraya kadarmış dedim.Neyse ki çok şükür sıkıntı olmadı ve sağ salim indik. havaalanı küçük fakat bakımlı.Gitmek istediğimiz noktalara daha kolay ve hesaplı olacağını düşündüğümüz için Havaalanından araba kiralıyoruz. Araç kirası 75 tl günlük.(2014 model linea dizel). Çeşitli rent a car’lar mevcut ve fiyatlar çok uygun. İlk durağımız Antep merkeze gidip sabah kahvaltısı yapmak. Havaalanı-Antep arası 25 km. Eğer araba kiralamayacaksanız,Gaziantep havaalanından merkeze gitmek için belediye otobüsü B-39’u (5 tl) yada havaş servislerini kullanabilirsiniz.Fiyatı 10tl..

Detay:Gaziantep havaalanı servisleri için tıklayınız.

GAZİANTEP

Şehir merkezinde otoparka arabamızı bırakıp kahvaltı yapabileceğimiz nezih bir yer aramaya çıktık fakat bir türlü bulamadık.Yoldan geçen birine sordum kardeş şöyle börek poğaça yiyebileceğimiz yada açık büfe kahvaltı yapabileceğimiz bir yer varmı diye,cevaba bak ” abi zor bulursun,bizde kahvaltı kültürü yok,aşağıda Kamil ocak stadın orada ciğerciler’de ciğer yada yer varsa Metanet’te Beyran çorbası içersiniz” dedi.Hoppp hemen stadın oraya ciğercilere gittik.Aslında amaç ciğer yemek değil sadece merak ettik ciğercileri…

Oda ne !! sabah,sabah stadın orası duman dumana ve millet ciğer yiyor saat 09:00…Full..En azından sabah çorba içmek, ciğerden daha iyidir diye düşündük ve  rotamız Metanet beyran salonu, 11 tl karşılığı bol yağlı,acılı,tam olarak ne olduğunu anlamadığım yahniye benzeyen bir yemek.Onlara göre çorba.Ben pek beğenmedim.Sabah gitmiyor… Bize göre değil.Neyse Başlayalım Gaziantep’i keşfe…

GAZİANTEP GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER

GAZİANTEP MÜZESİ

Gaziantep’te ilk müze 1944 yılında hizmete girdi. Daha sonra, Nuri Mehmet Paşa Cami’ne, 1969 yılında ise bugünkü Arkeoloji Müzesi’ne taşındı. 2005’de Zeugma’da bulunan mozaik ve ferskleri teşhir etmek amacıyla hemen bitişiğinde yeni bir bina daha hizmete girdi.Bir galeri ile geçilen eski binada ise tarih öncesi çağlardan başlayıp İslam dönemine kadarki döneme ait eserler sergilenmektedir.

ADRES:Şehit Kamil Ocak Caddesi

HASAN SÜZER  ETNOGRAFYA MÜZESİ

Müze binası, 19.yüzyılın başlarında inşa edilmiş, kesme taş duvarları ve kiremitli kırma çatısı olan geleneksel bir Gaziantep evidir.1985’de restorasyonu tamamlandıktan sonra” Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi” olarak kullanılmak şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlandı. Gaziantep Müzesi’nde bulunan etnoğrafya bölümü bu binaya taşındı ve konak,müze olarak düzenlendi.

ADRES:Şahinbey,Eyüpoğlu Mahallesi, Hanifioğlu Sokak No:64

DÜLÜK BÜYÜK MAĞARA VE ÇEVRESİ

Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden birisidir.Çevrede yapılan araştırmalarda Eski Taş Çağı insanlarının yaptığı çakmaktaşı aletler saptanmıştır.Bölgedeki kaliteli çakmak taşını işlemek için köy çevresindeki tepeler ve büyük mağara işlik olarak kullanılmıştır.Burada bulunan yontma taş aletler ve artıkları Dolikien (Dülük tipi)adıyla anılır.

DÜLÜK

Gaziantep’in 11 km. kuzeyindeki Dülük Köyü ve çevresi,insanlık tarihinin belli başlı tüm evlerine tanıklık etmiş,bunların izlerini günümüze ulaştırmıştır. 30-40 bin yıl önce yaşamış insanların kullandığı taş aletler,Miras yeraltı tapınağı ,görkemli kaya mezarları,devası boyutta kaya bloklarının çıkarıldığı taş ocaklarıyla adeta bir açık hava müzesi gibidir.

ADRES:Gaziantep’in 7 km ötesinde

DÜLÜK MİTRAS TAPINAĞI

Anadoluda bulunan ilk mitras yeraltı tapınağıdır. Bu tapınak iki salonludur ve tapınağın mihrabı konumundaki merkezi Nişte Tauroktoni adı verilen boğa öldürme sahnesi kabartma halinde işlenmiştir.Tanrı Mitras bir boğayı öldürürken resmedilmiştir ve etrafında gezegenleri simgeleyen yıldızlar,takım yıldızları simgeleyen akrep, yılan, köpek gibi figürler vardır.I.yüzyılda Tarsus’tan yayılmaya başlayan Mitras kültü,III.yüzyılda İskoçya ve Büyük Sahra’ya kadar ulaşmıştır.

Mitras ayinlerinde kurban edilen boğanın kanı içilir,hemde bu kanla yıkanılırdı.Böylece yok olan bir çağı simgeleyen boğanın temsil ettiği tanrının gücüne ve ölümsüzlüğüne kavuşulacağına inanılırdı.

ADRES:Dülük’te Keber tepesinin güney eteğinde.

DOLİKHE ANTİK KENTİ

Hititlerden beri kutsal şehir konumunda olan Dolikhe,Bizans döneminde baş piskoposluğun 7.yüzyılda Zeugma’ya taşınmasıyla birlikte dinî merkez konumunu kaybetmiştir.Bu tarihten itibaren Gaziantep Kalesi çevresinde kurulan yeni bir şehir olan Ayıntap, Dülük kentinin yerini almaya başlamış ve sonunda Ayıntap’a bağlı bir köy haline gelmiştir.Dülük kutsal alanı ise,evliya Dülükbaba’nın (davut ejder) türbesiyle kutsal alan kimliğini günümüze kadar taşımıştır.

ADRES:Dülük

ŞEYH FEYTULLAH (ŞIH) CAMİ

Halk arasında ”Aşağı Şeyh Cami ” olarak da adlandırılmaktadır. Gaziantep’teki en önemli kulliyenin camisidir. Cami ile külliyenin diğer yapıları arasındaki ilişki günümüzde kopmuş durumdadır. Külliyede, zaviye, hamam ve medrese vardır.Vakviye tarihine göre 1563’de yapılmıştır.

Ortada sekizgen taş ayağa oturan ve yelpaze şeklinde açılan tonozlarla, askı kemerlere bağlanan bir örtü sisteminesahiptir.Bir örtü sistemi Şeyh Fetullah Cami’nden başka şimdiye kadar hiçbir camide görülmemiştir.Eser özgünhalini büyük ölçüde korur.

ADRES:Şahinbey , Kepenek mahallesi.

ÖMERİYE CAMİ

Caminin kitabesinde Halife Ömer zamanında yapıldığı 1210,1785 ve 1850 yıllarında üç onarım geçirdiği yazılıdır. Gaziantep’teki en eski camilerden Mihraba parelel iki nefli,dikdörtgen planlı,düzgün kesme taştan yapılmıştır.Kara taş ve kırmızı mermerden yapılan sivri görünümlü mihrabı dikkat çekicidir.Cami yapısının içinden yükselen minare,silindir gövdeli ve basık, Şerefesinin korkulukları taş işçiliğinin güzel örneklerini yansıtır.

ADRES:Şahinbey,Düğmeci Mahallesi

TAHTANİ (TAHTALI) CAMİ

Ahşap olması nedeniyle halk tarafından Tahtalı Cami olarak da adlandırılmaktadır.1557 tarihinde yapıldıgı sanılmaktadır.Kırmızı mermerden, yarım daire biçimindeki mihrap oldukça ilginçtir.1804 yılında ve 1958-1960 yılları arasında onarım görmüştür.

ADRES:Şahinbey, Şekeroğlu Mahallesi

NURİ MEHMET PAŞA CAMİ

Caminin kurucusu peygamber soyundan Hacı Osman oğlu Şeyh Ramazan efendidir.Yapı, cami ve kastelden oluşan bir külliyedir.1672 yılında inşa edilen cami, bitişigindeki metreseyi yaptıran Ahmet Çelebi’nin adıyla anılmaktadır.Camide ahşap işçiliğini çok iyi yansıtan örnekler ve kadınlara ait bir bölüm vardır.

ADRES:Ulucanlar Mahallesi

ALAÜDDEVLE(ALİ DOLA) CAMİİ

Halk arasında Ali Dola Cami adıyla da bilinir. 1479-1515 tarihleri arasında Dul Kadir oğulları’ndan Alaüddevle Bozkurt Bey zamanında yapıldığı sanılmaktadır.Sadece minaresi orijinal olarak günümüze ulaşabilen cami,1901 yılında giriş yüzü siyah ve beyaz taşlardan tek kubbeli olarak tümüyle yeniden yapılmıştır.

ADRES:Uzun Çarşı’nın batısı, Eski Saray Caddesi..

TEKKE CAMİ

Kayıtlarda adı Mevlevihane Cami olarak geçer.Hücreler,semahane, yönetim ve Mevlevi dervişlerinin oturma odaları, tuvaletler, havuzlar, küçük ve kısa minareden oluşan eserler topluluğudur.1638 yılında Mustafa Ağa adına bir Türkmen Ağası tarafından yapılmıştır.1901-1903 yıllarında çıkan büyük yangınlarla gelir getiren yapıları tamamiyle yanmıştır.Zamanın Mevlevi şeyhi ve vakfın mütevellisi olan Şeyh Mehmet Münip Efendi tarafından yanan yerler yeniden yaptırılmıştır.Caminin minaresi, altından geçen yol nedeniyle dikkat çekiçidir.Vakıflar Müdürlüğü tarafından onarılıp Mevlevi Müzesi haline getirilmiştir.

ADRES:Şahinbey, Kozluca Mahallesi

EYÜPOĞLU CAMİ

Eyüboğlu Ahmet adlı bir bilim adamının yardımıyla 14.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.Düzgün kesme taştan yapılmış olan cami günümüzde boyanmış olduğundan, özgünlüğünü yitirmiştir.1947 tarihinde büyük bir onarım geçirmiştir.

ADRES:Şahinbey, Eyüpoğlu Mahalesi

ALİ NACAR CAMİ

Yapım tarihine dair bir kitabe yoktur .İlk önemli onarımına ait kitabede 1816 tarihi görülmektedir. Ali adında bir marangoz tarafından yaptırıldığı bilinir.Müezzin mahfiline çıkan merdiven üzerinde 1213 Hicri tarihi yazar Gaziantep’in en büyük camilerin dendir.Mihraba paralel iki nefli dikdörtgen planlıdır.

ADRES:Şehit Kamil,Yaprak Mahallesi

AHMET ÇELEBİ CAMİİ

Gaziantep Ulucanlar Mahallesi’nde bulunan Ahmet Çelebi Camisi’ni, kitabesinden öğrenildiğine göre Hacı Osman oğlu Şeyh Ramazan Efendi 1672 yılında yaptırmıştır.Caminin yanına Ahmet Çelebi sonraki yıllarda bir de medrese eklemiştir.Camiye Ahmet Çelebi isminin verilmesi yanındaki medrese yapılırken caminin de onarım görmesinden kaynaklanmaktadır.Nitekim caminin mihrap üzerindeki yazıtında da Hacı Osman oğlu Şeyh Ramazan Efendi’nin 1672’de bu camiyi yaptırdığı yazılıdır.

KENDİRLİ KİLİSESİ

Kilise, 1860 yılında Fransız misyonerler ve 3.Napolyon’un yardımı ile yapılmıştır.Katolik Ermeni kilisesi.Dikdörtgen planlı olup geniş bir bahçe içerisinde siyah kesme taştan bir temel üzerine beyaz kesme taşlarla yapılmıştır.Üç basamakla  ahşap, üzeri üçgen alınlıklı, yanları sütun hayelidir.Tabanda kırmızı ve beyaz renk tonlarında mermerle yapılmış santranç tahtası motifli döşemeler dikkat çekicidir. Günümüzde toplantı salonu olarak kullanılmıştır.

ADRES:Şahinbey, Bey Mahallesi

ARABAN KALESİ 

Yüksek ve üzeri oldukça düz olan tarih öncesi bir höyük üzerindedir. Kalenin gözle görünen kalıntıların hemen hepsi orta çağda yapılmış kale-şehirden kalanlardır.Araban, 11-12.yüzyıllarda Urfa Haçlı Konukluğu’na bağlı,o dönemde önemli bir merkez konumundaydı. Günümüzde eski önemini yitirmiş, küçük bir ilçe merkezi halindedir.Ortaçağ kalesinin planı ve detayları tam olarak bilinmez.Tepe üzerinde blok taşlarla inşa edilmiş,cami olarak kullanılmış büyük bir yapı vardır.

ADRES:Araban İlçe merkezinde

BELEDİYE (ŞİRE) HANI

Hanın üç cephesinde yer alan kitabelerden yapı hakkında bilgi edinmek mümkündür.Mimarı Kirkos olarak belirtilmiştir.Klasik Osmanlı han mimarisinin birçok özelliğini taşıyan eser,dikdörtgen planlıdır.Düzgün kesme taşla inşa edilmiştir ve kırma çatı kiremitle örtülüdür.Diger hanlardan ayıran özelliği üç cephesinde anıtsal taç kapıların yer almasıdır. Yakın zamanlarda restore edilmiştir.

ADRES:Şahinbey, Belediyesi Caddesi

 KÜRKÇÜ HANI 

Kitabesinde 1890 yılında inşa edildiği yazar.Sonradan yapılan tamiratla günümüze sağlam olarak gelmiştir.Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girer.Zemin katta dükkan, depo ve ahırlar,üst katta yolcuların konaklaması için yapılmış odalar bulunur.Avlu geçidinin doğu-batı yönünde uzanan sivri beşik tonozunun orta kısmında,hafif kabartma olarak yapılmış altı kollu yıldız motifi vardır.

ADRES:Şahinbey, Boyacı Mahallesi

ESKİ BÜYÜK BUĞDAY PAZARI HANI

19.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.Tek katlı handır.Kuzey cephesinde yola açılan bölümü dükkanlara ayrılmıştır.Beyaz kesms taş kullanılmış.İç avluda 11 adet oda vardır.Eyvanla geçilen bölümde bir ahır vardır.Farklı zamanlarda çok sayıda eklemeler yapıldığı için özgürlüğünü kaybetmiştir.

ADRES:Şahinbey,Kozluca Mahallesi

MECİDİYE (NAKIP) HANI

Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.Ancak 1756 tarihli kayıtlarda Nakıp Hanı olarak adı geçer.Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girer. Yamuk planlı avlusu, zemin katta dört taraftan çeşitli boyut ve şekillilerdeki mekanlarla üst katta ise revakla kuşatılmıştır.Doğu batı cephelerinde avlu ile ilişkileri olmayan tek katlı dükkanlar ve hana girişi sağlayan cümle kapısı bulunur.

ADRES:Şahinbey,Eski Saray Caddesi

KEMİKLİ BEDESTENLERİ

17.yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünülür.Burada iki bedesten vardır ve yanyanadır.Her ikiside kapalı çarşı plan tipi olarak düzenlenmiştir.İki taraflı dükkanlar vardır ve dükkanlar arasındaki geçiş bölümü beşik tonozla örtülüdür.Yapıların girişi karataş ve keymik taşı kullanılarak iki renkli yapılmıştır.Günümüzde de bedesten işlevini sürdürürler.

ADRES:Şahinbey,Şehitler Caddesi

DEMİRLİGANE ÇEŞMESİ

Mevcut mimarisi yakın zamanda yapılmıştır.Eski fotoğraflarda çeşmenin kesme taştan yapıldığı ve bir kitabesinin olduğu görülmektedir.Kitabesinde yapım tarihi 1592 ,onarım tarihi 1959 yazmaktadır.

ADRES:Şahinbey ,Kozluca Mahallesi.

HÜSEYİN PAŞA(KÖŞEÇ AHMET) ÇEŞMESİ

1826’da yaptırılmıştır.1872 yılında tümüyleHüseyin Paşa Küleyesi’ne katılmıştır.Kesme kara taş ve keymik taşından,2 renkli olarak yapılmış çeşmedir.

ADRES:Şahinbey,İsmet Paşa Mahallesi.

HİSAR ANIT MEZARI 

10-11 metre yüksekliğindeki anıt mezar,yapımı tekniği ve biçim olarak 2.-3. yüzyılları işaret eder. Düzgün kesilmiş taş bloklarından inşa edilmiş ve mezar odası ,kaide kısmı, sütunlu galeri ve piramidal çatı olmak üzere üç bölümden oluşur. Mezar odasının üzerinde yükselen dört köşede silmeli paye sütunlar,piramidal bir çatıyı taşır. Çatının ortasında korint düzeninde bir sütun başlığı vardır.

ADRES:Araban’ın Hisar Köyü’nde.

TAHMİS KAHVESİ

1635 tarihli vakfiyesi ve Mevlevi hane’nin semahane  kapısı üzerindeki 1638 tarihli Farsça kitabesinden,Ayıntap Sancak Beyi Türkmen Mustafa Yusuf tarafından yaptırıldığı anlaşılır.1901-1903 yılları arasında çıkan yangında,bütün binalar yanınca Feyzullahoğlu Şeyh Mehmet Muhip Efendi tarafından onarılmıştır.

Tahmis “kahve dövülen yer” anlamına gelir.Tahmis Kahvesi uzun yıllar “Lokuslu kahvehane”, “Tömbekici Kahvehanesi”olarak da anıldı.Cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda, Halkevi’nden sonra bilinen en büyük salon olması nedeniyle,toplantı salonu olarak kullanıldı.

ADRES:Tekke camii’nin yanında.

BURÇ ORMANLARI GEZİ VE MESİRE ALANI

350 hektarlık çam ormanı ile kaplı Burç Ormanları Gazianteplilerin dinlenme,eğlenme,spor yapma, piknik yapma ihtiyaçlarını gidermek amacıyla gittikleri bir yerdir.Kentten kolaylıkla ulaşabildiği için piknik alanı olarak da kulanılmaktadır.

ADRES:Merkezin 2 km. batısında.

Yukarıda belirtmiş olduğum belirtmiş olduğum  yerlerin tamamı olmasada bir kısmını mutlaka gezmenizi öneririm… İlgili yerlere ulaşım vs. sorularınız için yorum bırakabilir yada mail ile bana ulaşabilirsiniz…

Gaziantep’te son olarak Fox Tv Karagül dizisinin konak çekimlerinin yapıldığı Hasan Süzer Etnografya müzesine gidip,birkaç fotoğraf çekildikten sonra konaklamak için otelimize gidiyoruz.

GAZİANTEP’TE KONAKLAMA

Gaziantep’te konaklama sıkıntısı yok, zincir oteller ve apart oteller oldukça yeterli bu şehirde.Sizlere otel ve apart önerim ise Hilton (200 tl 2 kişi Nisan ayı) – İbis otel (170 tl 2 kişi Nisan ayı) – Holiday İnn  (170 tl 2 kişi Nisan ayı) – Güllüoğlu otel (100 tl .Konak olarak Zeynep hanım konağı (100 tl 2 kişi Nisan ayı).

Bu fiyatlar 1-2 ay  erken rezervasyon fiyatlarıdır.Daha hesaplı konaklama yerleri de mevcut. Booking.com’ dan bilgi alabilirsiniz. Biz bu alternatifler arasından sabah açık büfe kahvaltısı ve sadece 1 gece konaklayacağımız için Hilton oteli seçtik ve şiddetle tavsiye ediyorum.

GAZİANTEP’TE YEME İÇME

Güneydoğu yemeklerinin ününü duymayan yoktur sanırım. Gaziantep’te ne yenir diye düşünmeye gerek yok,tabiki de katmer-kebap-baklava,fakat herkesin özellikle imam çağdaş diye önerdiği bu pahalı yeri önermiyorum.Fiyatları yüksek ve müşterisi olduğundan pekte sallamıyorlar müşteriyi.Siz boş verin Antepte temiz gördüğünüz herhangi bir kebapçıya gidebilirsiniz.

Aslında Gaziantep yeme içme konusunda pekte ucuz bir şehir değil.Genel olarak,orta düzey bir mekanda kebap 30-35 tl civarı. Cevizli baklava kilosu 60-70 tl.Antep fıstığı kilosu ise 70-80 tl civarı.Ne bileyim fıstığın ve kebap’ın anavatanı olduğunu düşündüğümüz Gaziantep’te fiyatların daha ucuz olması gerektiğini düşündük ama pahalı bence.Asıl kebap için Urfa’da mekan önereceğim sizlere… Hemde  sıra gecesi ve yemek dahil.Harika bir yer…

Gaziantep’te 1gece konakladıktan sonra rotamızı Karagül diyarı,Saklı kent Halfeti’ye çeviriyoruz.Yazımın devamı için tıklayınız…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 670 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tuş yasaklandı !